vanaf 1 juli 2022: Entry Fee bij bezoek aan Suriname als toerist

Vanaf 1 juli mogen alle vreemdelingen visumvrij reizen naar Suriname. Tegelijk is de introductie van de entry fee om de inkomsten die Suriname uit visa en toeristenkaarten zal derven op te vangen. De entry fee kost 25 US dollar of 25 euro. De visumplicht voor de Surinaamse diaspora is oktober vorig jaar reeds afgeschaft.

De unilaterale visumafschaffing kan ook gezien worden als een grote handreiking om internationale banden te versterken. De visumliberalisatie is een van de beleidsprioriteiten die de regering aan het begin van haar regeerperiode heeft gesteldTer facilitering van de reizigers, geldt een transitieperiode van drie maanden, waarbij de consulaire dienstverlening op de Johan Adolf Pengel Internationale luchthaven aanwezig zal zijn. Dit voor personen die urgent moesten afreizen en daardoor niet in de gelegenheid waren de entry fee vooraf te betalen.

De fee kan voorafgaand aan de reis via de VFS Global website betaald worden. De reiziger ontvangt een voucher, die bij aankomst overlegd moet worden bij de officiële grenspost. De betaling op de Johan Adolf Pengel luchthaven en op de luchthaven te Zorg en Hoop kan slechts contant geschieden. Aan de westgrens kan dat bij Canawaima Management te South Drain en in het oosten bij de dependance van het consulaat van Suriname te Saint-Laurent du Maroni.