Toerisme

Lodges

Ingegeven door het besef dat overleven als dorp op die plaats enkel nog kan door het aantrekken van een vorm van ecotoerisme is op een aantal plaatsen de lokale bevolking gestart met het voorzien van enig eenvoudig logement.
In totaal is op dit moment een capaciteit van zo’n 50-tal bedden en een 30-tal hangmatplaatsen beschikbaar.
De uitbaters doen hun best om typische inheemse gerechten te serveren.
Het laten kennismaken met de inheemse cultuur van de Kalina staat centraal in hun aanpak.

Daarnaast was er op het strand waar de schildpadden vanaf februari aan land komen een logement mogelijk in de gebouwen van Stinasu (Stichting Natuurbehoud Suriname). Er waren een 20-tal bedden voorzien en evenveel hangmatplaatsen.
Dit afgelegen oord in de monding van de Marowijne is te bereiken per boot (ongeveer drie kwartier varen van Galibi) maar het gebouw is nu in onbruik geraakt. Er zijn wel plannen om dit te renoveren.

Touroperators

De meeste toeristen die Galibi bezoeken trekken hiervoor een drietal dagen uit. In Paramaribo zijn tal van touroperators actief die volledig verzorgde tours aanbieden.
Ook in Galibi zijn enkele bedrijfjes gevestigd die hun klanten ophalen in Albina of zelfs in Paramaribo.
Het gros van de toeristen komt uiteraard tijdens het schildpaddenseizoen, pakweg van februari tot juni.
De rest van het jaar komt er eigenlijk vrij weinig volk naar het dorp.
Er zijn wel plannen om door het verbeteren van de jungletrail en het uitbouwen van culturele activiteiten, ook in het kalme seizoen meer toeristen aan te trekken.
Het dorp bezat tot in 2013 ook een unieke ‘open’ zoo waar de inheemse dieren vrij rondliepen! Deze is echter nu verdwenen door gebrek aan middelen en dieren.

Myrysji lodge

Toeristen bezoeken Galibi

‘Hangmatteren’

Inheems buffet

Radiostation

Om het isolement te breken is sinds jaren een radiostation actief in het dorp. Wanneer de dieselgenerator werkt, kan het uitzenden van programma’s starten.
Het zendbereik van ongeveer 25 km zorgt ervoor dat bevriende stammen (ook in Frans-Guyana) in contact blijven met elkaar.
Annex aan dit station waren vroeger enkele computers geïnstalleerd die via satelliet op het internet geraken. Deze zijn nu in onbruik geraakt door de opkomst van laptops en smartphones die eenvoudiger connecteerbaar zijn met het internet.
Toch wordt het radiostation beschouwd als een navelstreng met de rest van de wereld.
Sinds enkele jaren is er ook een nieuwe zendmast geïnstalleerd waardoor de kwaliteit van het uitzenden verbeterde.