Surinaamse leerkrachten te gast in Koksijde

De stedenbandwerking met het district Marowijne (Suriname) organiseerde begin dit schooljaar een onderwijsstage voor twee Surinaamse leerkrachten in Koksijde. Lilian Meyer en Zislien Madi, directeur en leerkracht van de Sint-Antoniusschool te Galibi, verbleven twee weken in onze gemeente. Ze volgden er lessen mee in de gemeentescholen en waren ook te gast in andere Koksijdse scholen.

Koksijde onderhoudt al bijna tien jaar een stedenband met het district Marowijne in Surina­me. “In het verleden werkten we al op diverse vlakken samen”, verduidelijkt gemeentelijk be­leidsmedewerker Internationale Samenwerking Ina Van Thienen. “Momenteel focussen we o.a. op onderwijs. In november 2016 trokken voor het eerst Koksijdse leerkrachten mee naar Surina­me. De wil om samen te werken tussen scholen hier en ginder was groot, daarom kwamen Surinaamse leerkrachten dit jaar op tegenbezoek.”

Directeur Lilian Meyer was één van hen: “Het was even wennen, het weer, het eten, zo anders! Maar we merken ook veel ge­lijkenissen. In Galibi volgen de leerlingen bijna hetzelfde leerplan als hier. We schrokken wel van het aantal kinderen. Onze school telt 80 kinderen. Hier zijn er wel 400 in één school! En zoveel mogelijkheden: de digi­tale borden, het vele didactisch materiaal, de extra ondersteuning… In Suriname moeten we het met veel minder stellen.”

In beide gemeentescholen maakten de leerlingen uitgebreid kennis met Suriname, zelfs met een optreden en Surinaamse hapjes. De 2de leerjaren beleefden in het Duinenhuis de workshop plastic soep over plastic vervuiling van de zeeën. De Westhoekacademie daagde onze kinderen uit een ‘klanklandschap’ met foto’s uit Galibi te maken. Dit landschap wordt in een filmpje gegoten en met de school in Galibi uitgewisseld. Het omgekeerde zal ook gebeuren in de Galibese school met foto’s van Koksijde.

Op 3 oktober begon in Suriname het nieuwe schooljaar. “Met een rugzak vol ervaringen uit Koksijde”, besluit directeur Meyer.