Kunstenaars uit Suriname te gast in de gemeentelijke basisschool van Oostduinkerke

Roxanne Kromopawiro, Vincent Reit en Razia Barzatie, kunstenaars en medewerkers van de KIBII-foundation in Moengo (Suriname) waren onlangs te gast in Koksijde. Ze woonden er de workshop van de Westhoekacademie bij in het 5de leerjaar van de gemeentelijke basisschool Oostduinkerke.

Suriname en Koksijde zijn al sinds 2008 met elkaar door een stedenband verbonden. Op cultureel vlak loopt er een zeer interessante samenwerking tussen de KIBII-foundation en de Koksijdse Westhoekacademie (WAK).

Beleidsmedewerker Lode Demey van de WAK: “Twee jaar geleden startte de academie in samenwerking met de dienst Internationale Samenwerking het 4-jaarproject op, een samenwerking tussen Koksijdse en Surinaamse kinderen van het derde tot het zesde leerjaar. Deze kinderen zitten nu in het vijfde leerjaar en gaan dit jaar aan de slag met het maken van stopmotionfilmpjes. De kinderen kiezen zelf het thema, de verhaallijn en hoe ze dit alles met foto-opnames willen verfilmen. Deze filmpjes worden uitgewisseld met hun Surinaamse leeftijdsgenoten.

“Op deze manier zijn de kinderen niet alleen artistiek bezig maar tegelijk worden ze geprikkeld om hun wereldbeeld ruimer te maken dan de Koksijdse grenzen”, verduidelijkt beleidsmedewerker Ina Van Thienen van de dIS. “Een kind in Koksijde en een kind in Suriname…, waar liggen de verschillen, wat zijn de gelijkenissen?”

Filmpjes te bekijken via YouTube.