Galibi verwelkomt nieuwe gezondheidswerkers

Op maandag 2 oktober 2023 werden twee nieuwe gezondheidswerkers plechtig aangesteld in Galibi.

Het traditioneel gezag en andere dorpsorganisaties, waaronder vrouwenvertegenwoordigers, jongerenvertegenwoordigers en ambtenaren van de verschillende ministeries woonden de plechtigheid bij.

Galibi heeft in de afgelopen 30 jaar geen dokter meer op bezoek gehad. Ook medicamenten zijn niet altijd beschikbaar voor zieken. De dorpelingen moeten voor doktersbezoek in Albina honderden dollars uitgeven, exclusief voeding en drank. Met de komst van de twee nieuwe medewerkers, hoopt het dorpsbestuur van Galibi, dat ze alles in het werk zullen stellen, zodat de gezondheidszorg gegarandeerd is.

Zuster Ivanine Oeloekanamoe en broeder Ivanildo Oeloekanamoe, nemen zo eindelijk de taak over van de vorige broeder die eigenlijk al met pensioen was sinds 2012 maar tot vandaag de taak van gezondheidswerker op zich nam om enkele jongeren de kans te geven om tot volwaardige verpleegkundige(n) opgeleid te worden.

Beide nieuwe gezondheidswerkers volgden hun opleiding ook onder de vleugels van het studiefonds. Ivanildo studeerde in 2014 af als verpleegkundige en ging aan de slag in Albina, terwijl Ivanine in 2021 haar diploma haalde, mede door een studiebeurs die ze verkreeg van het ziekenhuis in Paramaribo.

Een “historisch moment en een bijzondere dag”, zo typeerde het dorpsbestuur van Galibi, deze belangrijke mijlpaal van het dorp. Meer nog, dat in de historie van de gezondheidszorg de eerste vrouwelijke kracht haar diensten ter beschikking stelt aan de gemeenschap.

Groepsfoto bij de aanstelling van Ivanine Oeloekanamoe en Ivanildo Oeloekanamoe als nieuwe gezondheidswerkers in Galibi op 2 oktober 2023