Afvalpersen aangekomen in Suriname

De voorbije jaren werd geregeld overleg gepleegd over het afvalprobleem in Galibi.

Oorspronkelijk waren de dorpshoofden overtuigd van de bouw van een afvaloven.
Later zagen ook zij in dat dit niet de beste oplossing zou zijn voor het dorp en stapten ze mee in het verhaal om het afval te compacteren en af te voeren naar Albina en later naar Moengo of Paramaribo.

Na ettelijke maanden voorbereiding was het eindelijk zo ver; de knoop werd doorgehakt en er werd gekozen om twee types afvalpersen te installeren: een manuele en een hydraulische.
De hydraulische pers is voorzien om plastic flessen en drankblikjes te persen tot kleine balen van bijna 40 cm in het vierkant die ongeveer 30 kg wegen. De compacteringsgraad bedraagt ongever 1:6.
De manuele pers zal worden gebruikt om niet composteerbaar afval iets kleiner te maken in volume (compactering 1:3).

De persen werden besteld in China en de reis via Panama duurde langer dan verwacht; maar liefst meer dan vier maanden was de zending onderweg. Verschillende internationale zeevaartregels zorgden ervoor dat de container waar onze persen in zaten niet zomaar kon op gelijk welk schip verscheept kon worden. Vandaar dat de persen niet ter plaatse waren wanneer wij Galibi aandeden…

We zagen wel het schip Maersk Wakama Tsu (het schip is ondertussen veranderd van eigenaar en voert de naam JAN) in Paramaribo binnenvaren met de container er op, maar dan moest nog de administratieve weg nog gevolgd worden om een en ander in te klaren en te transporteren….

Uiteindelijk kwamen de persen in Galibi aan tegen eind november.

project afvalpersen

Districtscommissaris Daniel bij het inschepen van de persen op de kade van Albina

Aankomst van de persen per vrachtwagen uit Paramaribo