Multifunctioneel gebouw in Galibi heeft 24/7 elektriciteit

Het multifunctioneel gebouw van Galibi is eind februari voorzien van een 4,89 KWP zonnepanelen systeem met batterijen. Dit betrouwbare zonne-energie systeem is onderdeel van een groter Internationaal project: Renewable Energy Access for Sustainable Livelihoods and Conservation in the Amazon, gefinancierd door de Charles Stewart MOTT Foundation, geïmplementeerd door WWF-Guianas en energie-experts Ryan Nannan en Anand Kalpoe met ondersteuning van enkele AdeKUS studenten.

De installatie voorziet in anderhalf maal de maximale behoefte dat het gebouw aan stroom nodig heeft. Anand Kalpoe en Ryan Nannan hebben de voorstudie gedaan om het systeem op te zetten. Volgens hen kan het worden uitgebreid door op andere plekken in het dorp kleine units te installeren. “Maar dan moet worden gekeken naar het distributienet. Dat zou het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen moeten bekijken”, zegt Kalpoe. De installatie is gedaan door het bedrijf HSW Energy.

Het systeem is niet alleen betrouwbaar te noemen vanwege de kwaliteit van de apparatuur, maar ook omdat er lokale mensen getraind zijn die weten hoe ze kleine storingen moeten verhelpen.

Doordat het gebouw nu is voorzien van 24-uur stroom kan Stidunal, die er ook een kantoor heeft, de zeeschildpadden via een digitaal systeem in de gaten houden. “Dat biedt veel meer mogelijkheden”, zegt Alamyawari. Het gehele gebied van de legstranden loopt tot aan Babunsanti, een half uur verder varen richting de Atlantische Oceaan. Hij hoopt dat door het zonne-energiesysteem gegevens  efficiënter verspreid en op de lange termijn de rapportagetijd verkort kan worden.

De plechtige ingebruikname van de installatie greep plaats op 23 februari 2023.

Op de fb van WWF-Guyanas staat ook een klein bericht hierover met nog enkele foto’s van de zonnepaneleninstallatie op het multifunctioneel gebouw.
Klik HIER.

Benito Aloema showt de werking van de zonnepaneleninstallatie