15 oktober 2023 : in gebruikname weerstation Galibi

Het ministerie van Openbare Werken(OW), heeft een automatische weerstation opgezet te Galibi. Het doel van dit station is om de klimaat factoren beter te kunnen meten en voorspellen. OW minister Riad Nurmohamed heeft op zondag 15 oktober 2023 samen met Berdi Berdiyev, Deputy Resident Reprisentatieve UNDP Suriname, de installatie officieel ingehuldigd. Het project wordt ondersteund door Global Climate Change Alliance Suriname (GCCA+) Phase 2 project, gefinancierd door de United Nations Development Programme (UNDP) en de Europese Unie (EU).

Minister Nurmohamed benadrukt dat klimaat hoog op de agenda staat van deze regering. Dat is ook de reden waarom het ministerie blijft investeren in duurzame projecten. De bewindsman bedankt de kapitein van Galibi hartelijk voor het geven van zijn toestemming voor het opzetten van het station en streeft ernaar om de relatie tussen de UNDP en de EU te versterken.

Volgens Sergio Kadosoe, directeur van het directoraat onderzoek en dienstverlening, zal in geheel Suriname deze stations worden opgezet. Kadosoe veronderstelt dat Suriname zich moet voorbereiden op veranderingen in het klimaat. “Met de komst van deze instrumenten kunnen we de weersomstandigheden voorspellen en de data berekenen. Binnenkort wordt er een website gelanceerd waar er ‘up to date’ de weersverwachtingem met de samenleving wordt gedeeld”, aldus nog Kadosoe.

Het station zal beheerd worden door een inwoner van het dorp, Fabio Pané, die een paar jaar terug afstudeerde aan het NATIN. Hij was destijds ook geselecteerd om in het studiefonds van de vzw Koksijde-Marowijne te stappen voor zijn studies. Met zijn aanstelling wordt het nobele doel van het project studiefonds, het terugbrengen van opgedane kennis naar het dorp, nogmaals concreet gemaakt.

Op de fb-pagina van het ministerie Openbare Werken is een mooie reportage te zien van de inhuldiging van dit weerstation.

De metingen zijn online te volgen via Windy.com